16 Jan
16Jan

Öncelikle ‘psikolog’ ve ‘psikiyatr’/‘psikiyatrist’ ayrımını yapmamız gerekiyor... 

Psikologlar, lisans eğitimlerini psikoloji alanında yapmışlardır. Uzman Psikologlar ise psikoloji lisans eğitimlerinin ardından uzmanlıklarını yine psikoloji alanında tamamlamış kişilerdir.

Psikiyatristler, tıp eğitimi almış ve uzmanlıklarını psikiyatri alanında yapmış tıp doktorlarıdır. 

Psikiyatristler, insan fizyolojisine daha hâkim olurlar. Bu nedenle sorunlara medikal çözümler üretmeyi tercih ederler. Başka bir anlatımla  ilaç ile tedavi yöntemini uygularlar. Psikologlar ise insanın ruhsal, düşünsel ve davranışsal durumlarına daha çok hâkim olurlar. Bu nedenle medikal tedaviden ziyade ruhsal, davranışsal ve düşünsel çözümler üretirler.

 Psikiyatrist görüşmeleri genellikle 15-30 dakika arasında değişmekte olup 

psikolog görüşmeleri 50-60 dakika sürmektedir

Eğer bu iki meslek gurubu kişilere başvurmuş iseniz, her iki meslek grubu da sorunlarınızın çözümüne yönelik hareket edeceklerdir.. 

Uzman Klinik Psikologların  tavsiyesi, öncelikle bir psikolog ile detaylı bir ön görüşme yapılması ve tedavi şeklinizi buna göre belirlemiş olmalarıdır.

Böylelikle şikayete göre ilaç kullanmayı gerektirmeyen bir durum söz konusuysa, psikoterapi sürecine başlamak daha akıllıca olacaktır.  İlaç gerektiren bir durum söz konusu ise bu aşmada psikoloğunuz sizi bir psikiyatriste yönlendirebilir. 

Son zamanlarda yapılan araştırmalarda, Bazı bozukluklarda ise en iyi tedavi şekli, ilaç tedavisi ile psikoterapiyi birlikte yürütmektir. Tüm bu yönlendirmeler, alanında uzman bir psikolog ile detaylı bir ilk görüşme sonrasında şekillenmiş olmakta  böylelikle kişi kendine uygun olan en sağlıklı yolu tercih etmiş olacaktır.


Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.